Thursday, 12 April 2018

Coconut Consumption in different forms for Diabetics


Coconut is taken in various forms! 
It can be taken in food in different recipes.
Let’s see its various forms:
















1. TENDER COCONUT - 
Tender coconut form with little flesh (malai) inside it 
can be taken after 30 minutes of evening smoothie everyday.
NOTE: If anyone has any Kidney problem, please consult 
your doctor or nutritionist before starting it. 
If Kidney is normal then no harm.

2. NORMAL FRESH COCONUT (OLA NARAL/ NARIYAL) -
The coconut which we use in cooking, around 2 tbsp heaped 
scraped coconut per day is allowed. You can eat almost one 
quarter of a medium sized coconut in a day in any form viz. 
scraped, grated, ground and cut pieces or sliced.

3. DRY COCONUT (KHOBRA/ NARIYAL KI GIRI) -
DRY COCONUT IS TO BE CONSUMED IN LIMITED QUANTITIES
as far as possible. In one odd times its okay else it has high 
oil contents. Those who are experiencing dryness or 
high vata or want to gain weight can have it upto 3-4 tsp

4. DESICCATED COCONUT-
Totally avoid it. Desiccation is a process not approved 
on our path. On desiccation the molecular structure of 
healthy nutrients change and degrade.

5. COCONUT MILK-
30 ml thick coconut milk for eg. Dabar Coconut Milk ...
OR 50 - 70 ml home made) thin coconut milk per day 
is the allowance.

6. COCONUT OIL-
Cold press oil is to be consumed. Not to be heated strongly. 
Can be used for cooking where it is slightly heated. Must 
eat coconut oil for its short chain fatty acids. 
Very good for skin and hair health.

* * * * * * * * * * * * * *
नारळाचा वापर

नारळाचा वापर पदार्थामध्ये विविध स्वरूपात होऊ शकतो..
चला त्याचे वेगवेगळे रूप बघूया.

1. कोवळा नारळ ( शहाळे ) -
कमी पातळ मलईचा थर असलेला कोवळा नारळ दररोज संध्याकाळी 
स्मुदिनतर 30 मिनिटानंतर घेता येतो.
कोणालाही किडनी विषयी समस्या असल्यास, कृपया आपल्या 
डॉक्टर चा सुरू करण्यापूर्वी सल्ला घ्या. काळजी घ्या. जर किडनी 
सामान्य असेल तर काहीही नुकसान होत नाही.

2. सामान्य ताजा नारळ (ओला नरल / नारियाल) -
आपण स्वयंपाक करताना वापरत असलेले नारळ.
दररोज 2 टेस्पून खाण्यास परवानगी आहे. आपण एका दिवसात 
जवळजवळ एक चतुर्थांश मध्यम आकाराचे नारळ खाऊ शकतो 
कुठलाही स्वरुपात स्क्रॅप केलेले, किसलेले, ग्राउंड आणि 
कटचे तुकडे किंवा स्लाईस.

3. सुके खोबरे (खोब्रा/नारीयाल कि गिरी) -
सुके खोबरे शक्यतो टाळावे. त्यात तेलाचे प्रमाण जास्त आहे.

4. सुकवलेला नारळाचा कीस -
पूर्णपणे टाळावे. Desiccation ही आपल्या मार्गावर संमत नसलेली 
एक प्रक्रिया आहे. यामध्ये निरोगी पोषक घटकांचे आण्विक 
रचना बदलते आणि खराब होते.

5. नारळ दूध -
उदा. ३० मि.ली. नारळ दूध. डाबर कंपनीचे नारळाचे 
दूध असल्यास.. किंवा 50 ते 70 मिली घरी बनविलेले

6. नारळ तेल - 
कोल्ड प्रेस तेल वापरावे . ते जास्त गरम केले जात नाही. 
थोडेसे गरम करून ते स्वयंपाक करण्यासाठी वापरले जाऊ शकते. 
त्याच्या लहान चेन फॅटी ॲसिड्स साठी नारळ तेल खाणे आवश्यक 
आहे. त्वचा आणि केसांच्या आरोग्यासाठी खूप उपयुक्त.

* * * * * * * * * * * * * *

More details and next program registration on The 


Contact: DrPramod Tripathi office 7776077760

* * * * * * * * * * * * * *

No comments:

Post a Comment