Monday, 14 May 2018

"INSIGHTFUL INFORMATION" of the day!


IMPORTANCE OF CHIA AND SABJA 
Using chia and sabja is very beneficial!













Here are some of its HEALTH BENEFITS

Sabja and Chia are 2 different kinds of seeds. 
Both look similar and have common properties and benefits. 

Sabja is called TUKUMARIA or SWEET BASIL seeds in English 
and FAALOODA /PHLASA in Hindi. It is an ancient seed of INDIAN 
ORIGIN or is Indigenous. It belongs to Tulsi family.

Chia is a flowering plant belonging to mint family. Its seeds 
are brownish black or whitish in colour. It is an exogenous crop. 
It is cultivated in America viz Mexico and other South American 
countries.It is much researched.

Both Chia and Sabja have extremely good nutritious 
components and are prime sources of fibre, Omega 3 and 6.

They constitute the major source of vegan omega - 3 lipids.

Major health benefits -
1) Loaded with antioxidants
2)High in Fiber
3)High in quality protein
4)Helps in weight management 5)Anti-inflammatory Anti-diabetic. 

They are extremely good for brain functioning and are anticonstipative.

Add 2-3 tsp of either of these seeds to your Smoothie everday!

FOR MORE REFERENCES.... Please go through these links...
https://en.wikipedia.org/wiki/Salvia_hispanica. This is for chia. https://en.wikipedia.org/wiki/Basil.

This is for sabja. 
Additional info - The scientific of Sabja seeds is Ocimum basilicum.
The different common names of sweet basil seed are Sabja seeds, 
Falooda, Arabic falooda seeds, Sabja ginjalu, Thai holy basil, Selashi 
Tukmaria, Sabja Vethai, Hazbo, Tuk malanga, Basilic cultive, 
Basilien Kraut, and sweet basil seeds. This is also known as Tukmaria.

More details and next program registration on 
The FreedomFrom Diabetes website

Contact: Dr Pramod Tripathi office 7776077760

चिया आणि सब्जा वर महत्वाची माहिती...

चिया आणि सब्जा यांचा आहारामध्ये नित्य समावेश असावा ..
खाली त्यांचे आरोग्यविषयक फायदे देत आहे .

चिया आणि सब्जा या एकाच गुणधर्माच्या  , परंतु भिन्न प्रकारच्या 
बिया आहेत . दिसायला दोन्ही सारख्या दिसतात आणि त्यांचे 
गुणधर्म आणि फायदे सारखेच आहेत .

 सब्जाचे इग्रंजी नाव TUKUMARIA OR SWEET BASIL 
असे आहे आणि हिंदीमधे त्याला फालूदा किंवा फालसा असे म्हणतात.

सब्जा ही फार पुरातन काळापासून आपल्याकडे वापरली जाते आणि ही 
भारतीय आहे. ही तुळस वर्गाशी साधर्म्य राखते .

चिया ही पुदिना वर्गाशी नाते जोडते.आणि ही विदेशातून प्रामुख्याने 
अमेरिकन आणि मेक्सिकन देशातून आयात झालेली आहे .

चिया वर खूपच संशोधन झालेले आहे
सब्जा आणि चिया दोन्हीही पोषणद्रव्यानी परिपूर्ण आहेत , यांत भरपूर 
फायबर आहे आणि ओमेगा ३ आणि ओमेगा ६ विपुल प्रमाणात आहे ...

यांचे आरोग्यविषयक प्रमुख फायदे :
 1) ॲंटि ऑक्सिडंट्स ने परिपूर्ण
2) भरपूर फायबर
3) प्रथिने भरपूर
4) वजन आटोक्यात आणण्यासाठी उपयुक्त
5) सूज कमी करण्यासाठी उपयुक्त
6) मधुमेहावर गुणकारी

मेंदूची कार्यक्षमता उत्तम ठेवण्यासाठी उपयुक्त तसेच पोटाच्या
तक्रारींवर गुणकारी

या दोन्हीपैकी एक  रोज २/३ चमचे भिजवून स्मूदीमध्ये मिस

No comments:

Post a Comment