Saturday, 5 May 2018

Today’s recipe: mix daal dhokla!


Mix daal dhokla 
is the is the most healthy and nutritious variation 
of different daal. Try this recipe and share your feedback with us.














Ingredients:
Chana Dal – 2 cups
Moong Daal – 1 cup
Udid Dal – ½ cup
methi seeds – ½ tsp
ginger, green chilli, jeera paste

Method:
Soak all the dals separately for 4 hours. Soak methi seeds 
along with any Dal. Drain, wash and grind together all the dals adding 
water. The consistency of the batter should be like that of idli. Add salt 
and beat the batter nicely. Cover and keep in the warm place for 
fermenting. About 6 to 8 hours depending on the weather. It 
should be almost double in size. Add ginger, green chilli, jeera 
paste and beat it well.

Pour over oiled plate and steam it.
Can make dry tadka or little oil tadka...
Garnish with Chopped coriander and fresh coconut....
---
More details and next program registration on 
The FreedomFrom Diabetes website

Contact: Dr Pramod Tripathi office 7776077760
---
आजची स्पेशल डिश: मिक्स डाळ ढोकळा

साहित्य:
चणाडाळ.. २ कप
मूग डाळ...१ कप
उडीद डाळ.. १/२ कप
मेथीदाणे.. १/२ चमचा
आले, जिरे, हिरवी मिरची यांची पेस्ट

कृती:
सगळ्या डाळी किमान ४ तासांसाठी वेगवेगळ्या भिजत घालाव्यात. 
मेथीदाणे कोणत्याही एका डाळीतच मिसळावेत.

४ तासांनंतर पाणी निथळून,स्वच्छ धुवून सर्व डाळी एकत्र वाटून घ्याव्यात...
 गरजेनुसार थोडे पाणी घालावे...

इडली च्या पिठासारखे पीठ तयार करावे.
नंतर त्यात मीठ घालून, ढवळून ,फरमेंट करण्याकरिता ६-८ तास 
झाकून ठेवावे. ते फुगून साधारण दुप्पट होते.

आता त्यात आले, जिरे, हिरवी मिरची यांची पेस्ट घालून सारखे करावे..

एका ताटलीत तेल लावून, मिश्रण ओतावे आणि वाफेवर शिजवून घ्यावे...

त्यावर आपण आपल्या आवडीनुसार फोडणी (कमी तेल किंवा कोरडी फोडणी) 
घालून वरून कोथिंबीर आणि खोबरे घालून सजवू शकता...

No comments:

Post a Comment