Friday, 8 June 2018

Special for diabetics - TOMATO OMELETTE RECIPE - in English and HIndi

Special for diabetics: Tomato Omelette Recipe

A delicious omelette with the combination of tomatoes. Try this recipe and share your feedback with us!

TOMATO OMELETTE

Healthy Tomato Omelette

Ingredients:
  • 1 Cup Besan/Gram Flour
  • 2 Tomatoes
  • ½ Onion
  • 3-4 Green Chillies
  • ¼ Tsp Carom Seeds (Ajwain)
  • ½ Tsp Cumin Seeds/Cumin Powder
  • ¼ Tsp Turmeric Powder
  • ½ Tsp Ginger Paste
  • Kasoori Methi/Dried Fenugreek Leaves (Optional)
  • Oil for frying
  • Salt to taste

Method:
Chop tomato, onion and green chilies very fine. Put chopped stuff into a bowl. Add carom seeds, cumin powder, turmeric powder, ginger paste, kasoori methi and salt to taste. Then add besan. Mix well. Then add approximately 1 cup of water and mix everything really well. 
If you want thin and crispy omelettes, keep the batter little bit thin but not very runny. If you prefer thick omelette, then add less water. Cover and let it rest on a counter for 15 mins. Heat pan on medium heat. Once heated, spread 1-2 tsp of oil all over the pan. Pour 1-2 ladleful of batter and spread it evenly.Cover and cook for 2-3 mins. 
The upper side will get cooked because of the steam. Flip and cook uncovered from other side for a min or so.Take out in a dish and serve hot with green chutney.
Recommended even for non-diabetics  :)

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More details and next program registration on The Freedom From Diabetes  website https://goo.gl/ZCYmdE

Contact: Dr Pramod Tripathi office 7776077760
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आजची पाक कृती : 
सामग्री:
1 कप बेसन 
2 टमाटर
½ प्याज
3-4 हरी मिर्च
¼ टी स्पून कैरम बीज (अजवेन)
½ टी स्पून जीरा पाउडर
¼ टी स्पून हल्दी पाउडर
½ टी स्पूनअदरक पेस्ट
कसूरी मेथी / सूखे मेथी की पत्तियां (वैकल्पिक)
तलने के लिए तेल
नमक स्वादअनुसार

तरीका:
टमाटर, प्याज और हरी मिर्च को काट ले। कटा हुआ सामान एक कटोरे में रख दे। अजवेन, जीरा पाउडर, हल्दी पाउडर, अदरक पेस्ट, कसूरी मेथी और स्वाद के लिए नमक डाले। फिर बेसन डाल दे। अच्छी तरह मिलाएं। फिर लगभग 1 कप पानी डाल दे और सब कुछ अच्छी तरह मिलाएं। 

यदि आप पतले और कुरकुरे आमलेट चाहते हैं, तो batter को थोड़ा पतला रखें लेकिन बहुत पतला ना करे। यदि आप थिक आमलेट पसंद करते हैं, तो कम पानी डाले। कवर करें और इसे 15 मिनट के लिए छोड़ दे। मध्यम आच पर पैन गरम करे। एक बार गरम होने पर, पूरे पैन में 1-2 टीस्पून तेल फैलाएं। 1-2 टी स्पून batter डाले और इसे समान रूप से फैलाओ। 2-3 मिनट के लिए कवर करेऔर पकाएं। 

भाप की वजह से ऊपरी भाग पक जाएगा। एक मिनट या उससे अधिक के लिए दूसरी तरफ से भी पकाएं। हरी चटनी के साथ गर्म serve करे।
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