Friday, 20 July 2018

Have you heard of Teen Ratna Dal - त्रैवती दाल


RECIPE: Trevti Dal - त्रैवती दाल!

Trevti Dal is made using three different lentils

Ingredients:

        ¼ Cup Chana Dal
        ¼ Cup Toor Dal (Arhar Dal)
        ¼ Cup Yellow Moong Dal
        2 Tbsp Oil
        ½ Tsp Cumin Seeds (Jeera)
        2 Cloves
        1 Bayleaf (Tejpatta)
        1 Whole Dry Kashmiri Red Chilli (Broken into pieces)
        ¼ Tsp Asafoetida (Hing)
        2 Tsp Ginger-Green Chilli Paste
        ¼ Tsp Turmeric Powder (Haldi)
        ¼ Tbsp Lemon Juice
        Salt to taste

For The Garnish:
2 Tbsp Coriander (Finely Chopped)

Method:
Wash the dals, add 1½ cups of water and pressure cook for 3 whistles. Allow the steam to escape before opening the lid. Keep aside. Heat the oil in a deep non-stick pan and add the cumin seeds, cloves, bay leaf, red chillies and asafoetida. 

When the seeds crackle, add the ginger-green chilli paste and sauté for a few sec. Add the cooked dal, turmeric powder, lemon juice, salt and 1¼ cups of water and mix well. Bring to boil and simmer for 5-7 mins, while stirring once in between.

Garnish with coriander and serve hot with bhakhri and garlic chutney.
Variations: Use Green Moong Dal ( Chilkewali ) instead of Yellow Split Moong Dal- Add ½ tsp finely chopped ginger, ½ tsp finely chopped garlic for tadka.
 You will get another Gujarat recipe called TEEN RATNA DAL.

This weekend try this delicious healthy dal and share your feedback with us. 

🌞😊 आजकी पाककृती 😊🌞

त्रैवती दाल!

साहित्य:
1/4 कप चना दाल, ¼ कप तुअर दाल, ¼ कप पीली मूंगदाल, 2 बड़े चम्मच तेल, ½ चम्मच जीरा , 2 लौंग , 1 तेजपत्ता, 1 सूखी कश्मीरी लाल मिर्च(टूटी हुई), ¼ चम्मच हींग, 2 चम्मच अदरक हरी मिर्च पेस्ट, ¼ चम्मच हल्दी पाउडर, ¼ बड़े चम्मच नींबू रस, नमक स्वादानुसार
सजावट के लिए: 2 बडे चम्मच धनिया (बारीक कटा हुआ)

पद्धति:
दाल को धो लें, प्रेशर कुकर में 1 ½ कप पानी डालें और 3 सीटी होने तक पकाएं। ढक्कन खोलने से पहले स्टिम होने दें। अलग रख दें। गहरे नॉन स्टिक पैन में तेल गर्म करें एवं जीरा लौंग, तेजपत्ता, लाल मिर्च एवं हींग डालें। जब बीज चटकने लगें उसमें अदरक हरी मिर्च पेस्ट एवं कुछ सेकंद के लिए फ्राय करें। 

पकाई हुई दाल, हल्दी पाउडर, नींबू रस, नमक डालें एवं 1 ¼ कप पानी एवं अच्छे  से मिक्स करें। पानी को इबलने दें एवं 5-7 मिनट  उबाल आने दें। बीच में एक बार हिला दें।

धनिया से सजावट करें, एवं भाकरी और लहसुन चटनी के साथ परोंसे.

भिन्नता:पीली मूंग दाल की जगह हरी मूंग दाल का प्रयोग कर सकते हैं। ½ चम्मच बारीक कटा हुआ अदरक, तड़के के लिए बारीक कटा लहसुन।तीन रत्न दाल गुजरात का दूसरा व्यंजन हैं।
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